פסטיבל לשירה ערבית
קידום שירה ערבית בקרב הציבור הישראלי דובר הערבית
סעד אבו ענאם
איך גורמים לציבור דובר הערבית בנגב להתעניין בשירה בשפה הערבית?
חינוך הומניסטי, קידום השפה הערבית, קירוב בין דוברי ערבית בישראל.
עוֹד לֹא הִבְשַׁלְתִּי הֵיטֵב הַיּוֹם
לִכְתֹּב שִׁיר
לֶחֶם אָפוּי הֵיטֵב עָלַי לִהְיוֹת
כְּדֵי שֶׁאֶטְעַם מֵרֹעַ מַזָּלִי
וְאֶכְתֹּב שִׁיר
הַשִּׁיר דִּמְעוֹתָיו יְקָרוֹת
דּוֹרֵשׁ מִמְּךָ לְהִתְפּוֹצֵץ תְּחִלָּה
כְּדֵי לָתֵת לְךָ מַשֶּׁהוּ מִשִּׂמְחַת הַתִּקְוָה
בִּבְגָדִים מְרֻפָּטִים
מִסֵּבֶל
כֵּיצַד אֶהְיֶה לִמְשׁוֹרֵר?
שָׁאַל אוֹתִי בָּחוּר צָעִיר
תִּבְעַר תְּחִלָּה
וְתִכְתֹּב בְּעֶפְרוֹנוֹת הָאֵפֶר
הֵשַׁבְתִּי
מערבית: אהוד הורביץ
עריכת תרגום: סעד אבו ע'נאם
עריכה לשונית: אמירה בנימיני־נבו
החזון שלי להפוך פעילויות תרבות כמו פסטיבלים וערבי שירה לחלק מהמציאות הערבית הנגבית – פעילויות שיהפכו למסורת, ולא מופע חד-פעמי.
לפי המיפוי הראשוני לאירועים דומים בעולם, אינני חושב שהאירוע המדובר כאן שונה בהרבה מאירועים בעולם, למעט הייחוד של האוכלוסייה הבדווית בנגב וההתמודדות שלה – מבחינת זהות ושפה – עם מרחב דומיננטי דובר עברית שאינו אוהד במיוחד (בעיקר הממסד) את הזהות, השפה והתרבות הערבית. לפיכך, לפעילות המוצעת כאן גוון מאתגר וחדשני במרחב ובהווי הפוליטי והחברתי של החברה הערבית הנגבית.
מאז ההתמודדות הראשונית שלי עם הרעיון המאתגר, ריחפו מול עיניי דמותו ופועלו של הפילוסוף הגרמני מרטין היידגר, והיוו מקור השראה בלתי נדלה עבורי. העיסוק של היידגר בשפה כמרכיב ראשי בקיומו של האדם עיצב את התודעה שלי כמשורר ופעיל תרבות שעמל למען יצירת מרחב חיים תרבותי ושוקק, ולמען הצבת המילה הכתובה במוקד. בהרצאתו "השפה" אומר היידגר: "עבור האמן, התהום עשויה מהיות התבונה שפה".
בסופו של דבר נראה לי שהרפתקה זו, שנראתה לי בהתחלה כהטלת קלף לא מחושבת – זכר לאופן שבו תיאר שארל בודלר את תופעת המודרניות במאה ה-19 – תהפוך מחלום למציאות שתתרום לשינוי חברתי, ואולי אף לשינוי פני השפה הערבית בנגב.
בעל תואר ראשון ממכללת ספיר בנגב, עם התמחות בהיסטוריה יהודית ומדעי המדינה, ותואר שני בלימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. משנת 2009 עד 2017 לימד ספרות ערבית במכללת אחווה, ומשנת 2015 מלמד כתיבה יוצרת ביישוב כסייפה. באותה שנה יצא לאור קובץ שיריו "ערב צהוב" במצרים. ב-2017 החל ללמד כתיבה יוצרת לסגלי הוראה במרכזי פסג"ה ברהט ובתל שבע. ב-2019 התחיל ללמד כתיבה בערבית במחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, עם דגש רב על החשיבות של השירה בחיי הפרט. הופיע בערבי שירה ובמפגשים ספרותיים במקומות שונים בארץ, בערבית ובעברית. בשנת 2018 זכה במלגת בוסתאן למשוררים בספרייה הלאומית בירושלים.