יום הלמידה הראשון השנה של התכנית למנהיגות מקצועית למפקחי משרד החינוך בדרום הוקדש למושג השראה ולפרדה ממפקחת המחוז, גב' יהודית בלום, שהובילה בחמש השנים האחרונות, יחד עם חברי הסגל במרכז מנדל למנהיגות בנגב, את הפיתוח המקצועי של מפקחי המחוז.
ביום הלמידה הרצה השופט (בדימוס) שלמה שהם, שהיה נציב הדורות הבאים בכנסת. הרצאתו "תודעה במרחב ובזמן" עסקה במנהיגות מכוונת-עתיד. שהם ציטט את דבריו של סנקה: "רב החובל הטוב ביותר, בספינה הטובה ביותר, עם הרוח הטובה ביותר, לעולם לא יגיע לנמל הבית אם הוא עצמו איננו יודע היכן נמל הבית". לטענתו, כדי לחנך לעתיד רצוי, עלינו לדעת מהו העתיד שאנו מבקשים ליצור בחיים האישיים שלנו, בחברה שלנו ובעולם הסובב אותנו. השופט שהם הציג את התפיסה שלפיה אנו חיים במרחב ההישרדות של החרדה מהעתיד, הגורמת להתכנסות ולהתכווצות, להתרחקות מערכי היסוד, להתנגדות לשינוי ולחשיבה קצרת טווח. במצב זה העתיד מעוצב על-ידי טראומות העבר, והפעולה תגובתית ומאופיינת בהיעדר יוזמה. מול מעגל זה של מרחב ההישרדות ;מציע שהם את בנייתמרחב יצירת העתיד, הכולל התבוננות פנימה אל תפיסת המשמעות וערכי היסוד ופיתוח מסוגלות של גמישות והסתגלות. אלה כוללים גם את האומץ לטעות, העוז לשכוח ולשחרר והיכולת לדמיין עתיד ולהופכו מחלום למעשה.
במכתב ששלחה יהודית בלום לשופט שלמה שהם לאחר המפגש היא כותבת: "הבנת המושג השראה והשפעתו על עבודת המפקח הן נדבך משמעותי בתפיסה הרחבה של עבודת המפקח כמטפח צמיחה והתפתחות אישית של המנהלים. ההתנסות המרגשת בהפעלה של כל המפקחים תרמה רבות להבנת היכולת שלנו לראות גם את מעגלי ההשפעה ומשמעותם בדרכנו החינוכית הערכית".
ברגע שהמחשבות נפסקות, ההשראה מתעוררת: מפגש למידה של מפקחי משרד החינוך במחוז דרום
לאחר ההרצאה עבדו המפקחים בקבוצות קטנות, ודנו בדרכים השונות שבהן אפשר להנהיג קבוצה בוף ובהשראה לקראת הישגים. המפקחים קראו במשותף מקצת מדבריו של פיל ג'קסון, מאמן הכדורסל האמריקני האגדי, שהוביל את קבוצתו ל-11 אליפויות בליגת האן-בי-איי. פיל ג'קסון כתב: "אני מאמין כי אחת הדרכים הטסקות, ההשראה מתעוררת". המפקחים בחנו כיצד אפשר ליישם תפיסות אלו במערכת החינוך.
הבחירה לעסוק בהשראה מבטאת היטב את מכלול הפעילות המבורכת של יהודית עם המפקחים לאורך השנים, בדרך המיוחדת שבה הביאה ללמידה ולדיון רעיונות פדגוגים חדשניים יחד עם פיתוח קשר בין אישי של עמיתים מתנסים ולומדים, יוצרים ומחדשים.
בהנחיית יום הלמידה סייעה לנו ד"ר ענבל טוסמן, פסיכולוגית מומחית המנחה גם בבית ספר מנדל למנהיגות חינוכית